HomeRadio Vatikani
Radio Vatikani   
Në gjuhë të tjera  

     Home > Kisha >  2014-05-09 15:19:32
A+ A- Printo artikullinPapa, agjencive të OKB-së: kundër “kulturës së hedhurinave” duhet mobilizim etik botërorËshtë koha që e gjithë bota të mobilizohet kundër “kulturës së hedhurinave”, që e konsideron çdo gjë të përkohshme, duke e mënjanuar e braktisur për diçka, në dukje, më të mirë. Kjo është thirrja e Papës Françesku për agjencitë e OKB-së, gjatë takimit me krerët e tyre ekzekutivë, shoqëruar nga Sekretari i Përgjithshëm, Ban Ki-mun. Ati i Shenjtë i falenderoi Kombet e Bashkuara për punën në favor të paqes dhe të dinjitetit njerëzor, por kërkoi edhe frymë më të madhe solidariteti nga ana e bashkësisë ndërkombëtare.
Papa vuri në dukje se çdo ditë, mijëra gra e burra, nën shenjën “UN” (United Nations – Kombet e Bashkuara), bëjnë ç’është e mundur që të ulen në tryezën e bisedimeve palët në konflikt, çojnë ushqim në vende krejtësisht të izoluara, vaksionojnë fëmijë, që përndryshe nuk do t’i shpëtonin vdekjes.
Ati i Shenjtë përmendi rezultatet pozitive në arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Mijëvjeçarit, sidomos në fushën e edukimit e në luftën kundër varfërisë, por, nënvizoi, “popujt meritojnë e shpresojnë fryte më të mira”.
Objektivat e ardhshme të zhvillimit duhen përcaktuar me bujari e guxim. Vetëm kështu mund të ndikojnë në shkaqet strukturore të varfërisë e të urisë dhe të ndihmojnë në ruajtjen e ambientit. Gjithashtu, theksoi Papa, u duhet garantuar të gjithëve një punë me dinjitet dhe duhet mbrojtur familja:
“Është fjala, veçanërisht, të sfidohen të gjitha format e padrejtësisë, duke iu kundërvënë ekonomisë që e mënjanon njeriun, kulturës së hedhurinave dhe kulturës së vdekjes, që, fatkeqësisht, mund të kthehen në një mendësi, e cila pranohet në mënyrë pasive”.
Papa Françesku kujtoi takimin e Jezusit me publikanin e pasur Xakeu, ashtu siç tregohet në Ungjill. Xakeu, tha Ati i Shenjtë, mori një vendim radikal, i ndau me të tjerët pasuritë, ashtu siç e donte e drejta. Kjo është fryma, që duhet të jetë në fillim e në mbarim të çdo veprimi politik e ekonomik, theksoi Papa:
“Vështrimi, shpesh i heshtur, i asaj pjese të njerëzimit, që hidhet, lihet mbrapa shpinës, duhet t’u prekë ndërgjegjen politikanëve dhe ekonomistëve dhe duhet të nxisë vendime bujare e të guximshme, me rezultate të menjëhershme, si vendimi i Xakeut”.
Duhet edhe ta pyesim veten nëse fryma e solidaritetit udhëheq mendimet e veprimet tona, shtoi Ati i Shenjtë, i cili ripohoi se duhet mbrojtur jeta nga zënia deri në fundin e natyrshëm dhe duhet t’ua kthejmë me bujari të tjerëve, atë që mund t’u kemi marrë pa të drejtë:
“Episodi i Jezu Krishtit me Xakeun na mëson se bujaria konkrete para nevojave të të tjerëve duhet të jetë gjithnjë mbi sistemet e teoritë ekonomike e shoqërore. Jezusi nuk i kërkon Xakeut të ndryshojë punë, as të denoncojë veprimtarinë e vet tregtare: e nxit vetëm të verë gjithçka në shërbim të njerëzve, lirisht, por menjëherë e pa diskutime”.
Prandaj, nënvizoi Papa Françesku para krerëve të OKB-së, zhvillimi i barabartë ekonomik e shoqëror mund të arrihet vetëm duke ndërthurur shkencën e teknologjinë me solidaritetin e vazhdueshëm e pa interes, në të gjitha nivelet. Ky lloj zhvillimi ka nevojë për impenjimin e krejt planetit, e ka bazën në rishpërndarjen e ligjshme të të mirave materiale nga ana e shtetit, përmes bashkëpunimit të domosdoshëm të veprimtarive ekonomike private me shoqërinë civile:
“Ju ftoj të promovoni së bashku një mobilizim të vërtetë etik botëror, i cili, pavarësisht nga ndryshimet ndërmjet besimeve e opinioneve politike, të përhapë e të verë në jetë një ideal të përbashkët vëllazërimi e solidariteti, sidomos ndaj më të varfërve e të përjashtuarve”.
Nga ana e tij, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki-Mun, nënvizoi se edhe Kombet e Bashkuara frymëzohen nga Papa Françesku e nga impenjimi i tij në favor të njeriut e të çrrënjosjes së varfërisë:
“Kam besim në Kishën Katolike, në udhëheqjen tuaj, në drejtimin tuaj shpirtëror, për të vazhduar punën, në bashkëpunim të ngushtë me Kombet e Bashkuara, për promovimin e një jete dinjitoze për të gjithë”.
Në fund, Ban Ki-Mun, i cili është korean, e falenderoi Papën Françesku për udhëtimin e tij të ardhshëm në Korenë e Jugut, ku, tha ai, prania e Atit të Shenjtë do të jetë mesazh pajtimi.
Share


Kush jemi Orari i programeve Shkruaji redaksisë Prodhime RV Links Në gjuhë të tjera Selia e Shenjtë Qyteti i Vatikanit Kremtimet liturgjike të Papës
Përmbajtja e kësaj faqeje gëzon të drejtën e autorit ©. Administratori / Web-team / Kushtet ligjore / Reklama