2015-01-05 13:32:00

Папа Франциск: Хто чинить зло, той ненавидить мир


Не зважаючи на те, що може нам здаватися по-іншому, ми повинні переконати себе у тому, що згода завжди можлива. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у першу неділю 2015 року. Коментуючи слова святого євангелиста Івана про Христа: «У ньому було життя, і життя було – світло людей. І світло світить у темряві, і не пойняла його темрява. Справжнє то було світло – те, що просвітлює кожну людину. Воно прийшло у цей світ», – Святіший Отець зауважив, що люди часто і багато говорять про світло, але віддають перевагу обманливому спокоєві темряви.

«Ми багато говоримо про мир, але часто вдаємося до війни чи обираємо мовчання співучасті, або ж нічого не робимо для того, щоби будувати мир», – сказав Наступник святого Петра, додавши, що Христос, слова якого записав святий Іван, каже: «Люди ж більше злюбили темряву, ніж світло, – лихі бо були їхні діла. Бо кожен, хто чинить зло, ненавидить світло, тож і не йде до світла, щоб не виявились діла його». Папа зауважив, що людське серце може відкинути світло, віддаючи перевагу темряві, адже «хто чинить зло, той ненавидить світло, хто чинить зло, той ненавидить мир».

Далі Святіший Отець пригадав, що рік розпочався відзначенням Всесвітнього дня миру, тема якого була: «Вже не раби, але брати». «Моїм побажанням, – сказав він, – є те, щоб було подолане визискування людини людиною. Це визискування є суспільним бичем, яка умертвляє міжособові стосунки та стає на заваді життю спільності, позначеному пошаною, справедливістю і милосердною любов’ю».

Наголосивши, що «кожна людина і кожен народ спраглі миру», а тому «існує невідкладна необхідність будувати мир», Папа вказав на те, що мир є не просто відсутністю війни, але «загальним станом, в якому людина перебуває у гармонії сама з собою, з природою та з іншими». «Але, – додав він, – змусити замовкнути зброю та погасити вогнища війни залишається незамінною умовою для того, щоб розпочати шлях, який веде до досягнення миру в його найрізноманітніших аспектах».

У цьому контексті Наступник святого Петра вказав на конфлікти, які «кровоточать у надто багатьох частинах планети», на напруження в родинах і громадах, як також на протистояння у містах між групами, приналежними до різних культурних, етнічних чи конфесійних спільнот. «Ми повинні переконати себе у тому, що не зважаючи на будь-яку супротивну видимість, згода завжди є можливою, на кожному рівні та в будь-якій ситуації. Не існує майбутнього без намірів і проектів миру!», – наголосив Святіший Отець.

Папа пригадав старозавітну обітницю, записану в Книзі Ісаї: «Вони перекують свої мечі на рала, а списи свої на серпи. Народ на народ не буде меча підіймати, і не вчитимуться більше воювати». За його словами, мир, як особливий Божий дар, був провіщений народженням Відкупителя, але цей дар потрібно неустанно випрошувати в молитві, але також – приймати його щодня з заанґажуванням. «На світанку цього нового року, всі ми покликані наново запалити у серцях спонуки надії, яка повинна вилитися у конкретні діла миру», – зауважив Єпископ Риму, пояснюючи, що це означає помиритися з тими, з ким не ладимо вдома чи на роботі, а також «чинити жести братерства щодо ближніх». 








All the contents on this site are copyrighted ©.